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Notice	of	Class	Rule	Change	and	Class	Q&As	from	the	CBA	Technical	Committee	
	
Class	Rule	Change	
The	class	rules	regarding	centreplates	have	been	changed	as	follows.	
	
7.21.		The	centre	plate	lifting	tackle	shall	comprise	two	only	wooden	blocks,	one	attached	to	the	forward	end	
immediately	aft	of	the	centre	plate	case	stop,	the	other	block	attached	to	the	single	purchase	cable	or	chain	strop	
and	it	shall	not	exceed	6:1	purchase.	
In	normal	operation,	the	centre	plate	must	be	adjustable	to	be	flush	with	the	keel.	
	
The	full	proposal	and	rationale	can	be	found	here	https://drive.google.com/file/d/15XyW79ZWDZ-
BzIHmOu93o2fneCBYsyA6/view?usp=sharing		
	
Couta	Questions		
	
The	Technical	Committee	met	recently	and	answered	various	questions	that	had	been	put	to	it	as	follows:	
		
Question	1	
What	are	the	restrictions	on	the	use	of	Multiple	No.	1	Jibs?	
		
Answer	1	
Only	one	No.	1	Jib	shall	be	carried	aboard	a	boat.		
Light	and	heavy	Jibs	are	not	allowed	Class	rule	12.21	
		
Recommendation	regarding	Jibs	
If	racing	Jibs	are	changed,		recommended	that	Organising	Authorities	require	notification	of	change	and	Handicap	
Adjustment	each	time	is	.005	plus	any	other	adjustments	
If	changed	to	a	tired	and	worn	Jib	that	has	been	inspected	and	classified	that	way	by	the	TC,	recommend	no	
handicap	adjustment.			
		
Further	comment:	Various	options	around	allowing	carrying	more	jibs	were	discussed.	One	idea	was	to	allow	two	on	
the	boat	but	only	one	can	be	used	for	racing	each	day.	
		
Question	2	
Is	the	rigging	used	for	the	strop	on	span	of	gaff	restricted?		
		
Answer	2	
Gaff	span	and	Halyard	stop	maybe	high	modulus	rope	or	wire	,	pulleys	or	rings	may	be	used.	Class	rule	11	preamble	
notes	General	class	rule	restrictions	still	apply.	
		
Question	3	
What	are	the	restrictions	on	centre	plate	finishes?	
		
Answer	3	
Centre	plates	are	not	restricted	in	their	finish,	they	may	be	milled	or	ground	and	there	are	no	specific	class	
restrictions	on	finishes	Class	rules	7.17	to	7.21	-	See	RRS	53	for	Skin	Friction	restrictions		
		
Question	4	
Are	there	restrictions	on	sails	being	cross	cut	or	radial	cut?	
		
Answer	4	



No	-	But	they	must	be	measured	by	the	class	measurer	Class	rule	12.28	
		
Question	5	
What	are	the	ballast	requirements	for	a	Couta	Boat?	
		
Answer	5	
No	amount	of	ballast	is	specified	however	she	shall	float	to	her	water	lines	as	described	in	Class	rule	13.3	
The	class	rule	also	requires	that	ballast	not	be	changed	after	the	first	race	of	the	season	
		
Question	6	
What	are	the	most	recent	dispensations	issued	by	the	committee?	
		
Answer	6	
To	facilitate	competition,	and	return	from	the	Nationals,	all	boats	that	travelled	by	road	to	the	event	were	permitted	
to	remove	ballast	and	mains	from	booms	for	the	purpose	of	transport	in	contravention	of	rules.	See	Class	rule	
12.1	and	Class	rule	13.5	
		
 


